Polyester verwerken.

Polyester kunsthars

Polyester is een kunsthars, welke hard wordt na toevoegen van een verharder. Dit proces is onomkeerbaar. Polyester kan dus niet meer gesmolten worden. Het rot of roest niet.

Polyester wordt meestal gecombineerd met glasvezel matten, om een sterk, slagvast en stijf product te verkrijgen. Voorbeelden van polyester producten zijn boten, waterscooters, vijvers, zwembaden, camper en caravan onderdelen, dakgoten, kunstwerken, scooterkappen, etc.

polyester-mal-lamineren-inplakken-gelcoat

Polyester is ideaal voor producten waarbij vormvrijheid voorop staat.
Polyesterhars met glasvezel wordt altijd tegen een (al dan niet tijdelijke) mal gelamineerd. Deze tijdelijke mal kan van allerlei materiaal gemaakt worden, en kan ook deel uit gaan maken van de constructie. Voorbeelden van mallen zijn: Polyestermallen, mallen van hout, schuim of gips. U kunt in een mal producten maken.

Werken met polyester

Om het gewenste polyester eind product te krijgen, kunt u verschillende methodes gebruiken:

  • Door een moedermodel met behulp van een losmiddel. Hierover wordt een product gemaakt en later gelost. De binnenzijde van uw product heeft dezelfde structuur als het moedermodel. Dit product kan zowel uw eindproduct zijn, als gebruikt worden als mal:
  • In een mal. Hierdoor gebruikt u het product wat van het moedermodel afkomt, waarin u weer een nieuw polyester product maakt. Dit zorgt ervoor dat u dus een exacte replica ontwikkelt van het moedermodel.
  • Als polyesterreparatie, u repareert een object bestaand uit polyester.
  • Als bekleding, u bekleedt een voorwerp van bijvoorbeeld hout, steen of textiel met polyester om het zo (tijdelijk) waterdicht of weersbestendig te maken, of sterk genoeg voor de functie van het product.

Wanneer het polyester product moet loskomen van de ondergrond (de mal), dan gebruikt u een lossingsmiddel. Dit is meestal een lossing wax welke een aantal keren in de mal gewreven wordt. Zo kunnen mal en product worden gescheiden

Versterkingsvezels

Bij polyesterhars gebruiken we meestal een glasvezelmat. Dit is een mat, gemaakt van vezels welke kriskras door elkaar liggen. Deze glasvezels worden bij elkaar gehouden door een lijm welke oplost in de polyesterhars. Door polyesterhars op de mat te smeren, zal de mat soepel worden, en de onderliggende vorm aannemen. Als de hars eenmaal uitgehard is, hebben we dus een product welke zijn sterkte uit de glasvezel haalt, en door de hars in zijn vorm blijft.

Andere versterkingsvezels zijn bijvoorbeeld glasweefsel is er in verschillende diktes, je hebt een relatief grof weefsel, wat vaak gebruikt wordt in combinatie met glasmat (om en om). Dit levert meer sterkte op dan enkel glasmat. De dunnere glasweefsels, welke voor het fijnere werk gebruikt worden. In het algemeen met epoxy, maar gebruik met polyesterhars is geen probleem. Ook zijn er andere vezeltypes, zoals aramide en koolstof, kevlar welke specifieke toepassingen hebben.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *